Terugblik op Elspeetwinterconferentie 2021

Vrijdag 15 januari 2021 vond de eerste online Elspeetwinterconferentie plaats. Vanwege de coronarestricties was een conferentie op locatie dit jaar helaas niet mogelijk, maar toch was de plaatsvervangende webinar een groot succes. Tijdens de conferentie, met als overkoepelend thema ‘All Inclusive?’, besteedde Stichting Elspeet aandacht aan inclusiviteit in het boekenvak.

Moderator Hasna el Maroudi leidde de middag. El Maroudi is journalist, activist, programmamaker en oprichter van feministisch platform Lilith Mag. Zij ging in gesprek met schrijver Murat Isik over zijn werk en zijn visie op inclusiviteit en schrijverschap. Isik lichtte drie boeken uit met het thema diversiteit die volgens hem ‘must-reads’ zijn: Vreemd land van Jhumpa Lahiri, Treurzang voor een thuisland van Ayad Akhtar en Waterjager van Chris Polanen.

Vervolgens sprak Rita Ouédraogo namens het onderzoekscollectief Words Matter over de invloed van taal op inclusiviteit in de culturele sector. Zij is een van de initiatiefnemers van de publicatie Words Matter, over mogelijk gevoelige woorden in de museale sector, samengesteld door het Nationaal Museum van Wereldculturen. El Maroudi en Ouédraogo bespraken hoe dergelijk onderzoek ook een positieve invloed kan hebben op en in het boekenvak.

Na een korte pauze volgde een panelgesprek over inclusiviteit en kinderboeken, met drie vooraanstaande sprekers op dat gebied: psycholoog en boekverkoper Joan Windzak, podcaster, schrijver en journalist Bas Maliepaard en kunstenaar en illustrator Mylo Freeman. Alle drie hebben zij een hoopvolle kijk op de huidige ontwikkelingen in het kinderboekenlandschap, en dragen zij op hun eigen manier bij aan de productie en promotie van een diverser boekenaanbod, zodat alle kinderen zichzelf vertegenwoordigd zien in de boeken die zij lezen.

Als hekkensluiter hield voormalig profvoetballer Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB, een vurig betoog. Zijn ervaringen bij de KNVB en zijn visie op de toekomst bieden interessante handvatten voor andere bedrijfstakken die te maken hebben met een zeer diverse groep professionals die vooralsnog wordt aangestuurd door een overwegend witte bedrijfstop.

Benieuwd naar de leestips van Hasna, Murat en Mylo? Lees er hier meer over.